En reise tar til

ReisefølgeDen spede start

For litt over to år siden så kontaktet Arild Torvund Olsen meg (Überpress/Are Edvardsen) om et tegneserieprosjekt han hadde gått og grunnet på. Det var omrisset av en historie … en katt og en kråke som drar gjennom en skummel skog og møter noe skummelt. Sånn røft oppsummert.

Fortsatt manglet litt kjøtt på beina og … en smule mer av det skumle.

En smule skummelt

Etter litt idémyldring var en historie på røft 30 sider blitt til en historie på 62 sider, med litt mer drama.

Å finne en tegner

TrollmannAldri stol på en trollmann

En ting er å finne på en historie, en annen ting er å tegne den ut. Siden jeg er animatør og tegneserietegner, så har jeg erfaring i å lage storyboard relativt raskt. Jeg kan tenke abstrakt, velge dramatiske vinkler og tegne slapstick-humor.

Men … jeg har ikke så mye tid til overs til å tegne ut et prosjekt. Når du driver et forlag helt alene, så har du aldri tid til noe. I tillegg ville jeg at tegningene skulle ose av eventyr og profesjonalitet. Dette skulle være bra saker.

Så jeg spurte Trine Lise Normann om hun ville tegne Katten og kråka.

Ting tar tid

Til alt hell sa Trine Lise ja.

Trine, Are & ArildSkaperne av katten & kråka

Det var tilbake i 2019. Etter at vi hadde satt sammen super-teamet, tegnet jeg ut skissemanus og vi sendte inn søknad til Norsk kulturråd og Norsk illustrasjonsfond.

I tillegg søkte vi om stipend fra Anne Røflo Longva og Alf André Longvas Fond. Det er et veldig langt navn for et fond … som i sin visdom gav prosjektet støtte.

Det er vi takknemlig for!

Vi er også takknemlig for støtten vi fikk fra Norsk Kulturråd og Norsk illustrasjonsfond. Alle støttemidler gikk til Trine Lise for at hun skulle få tid til å tegne ut Katten og kråka. Jeg betalte Trine Lise for å lage noen testsider i mars 2020. Ut fra resultatet så ble vi enige om at ferdigstilling til jul 2020 var realistisk. Vi var veldig optimistiske alle sammen.

Av og til må du ta sjanser

Optimisme står for fall.

Ting som skal gjøres skikkelig, tar faktisk lang tid

LabyrintEn reise er lengre enn lang


Da Trine Lise først fikk satt den digitale blyanten skikkelig til verks høsten 2020, ble det etterhvert klart at dette ville ta mye lengre tid enn antatt.

Vi oppdaget også et plotthull underveis som måtte tettes. Det var litt kinkig siden jeg hadde satt et budsjett på antall sider prosjektet kunne være på, som vi ikke kunne gå over, spesielt ikke så sent i prosessen.

A leap of faith

Så det som skulle bli en spurt, ble til et maraton. Men det var verdt det.

Snipp, snapp, snute

Nå, faktisk over to år etter at Arild kom til meg med sitt manus til et eventyr og Trine Lise sa ja til å lage konseptskisser og tegne ut mitt skissemanus … er vi ved veis ende.

Ved reisens slutt

Dette er ikke et verk noen av oss kunne gjort alene, og jeg er veldig stolt av den innsatsen som Trine Lise har lagt i tegningene og at hun har vært kompromissløs i kvalitet.

Jeg håper du (dere) som leser boken har det like skummelt og spennende som katten og kråka (pluss musa) har det i eventyret!

Are Edvardsen