Ørjan Aarvik er en debutant i den Norske tegneseriefloraen. Egentlig har han holdt på lenge, med diverse nett-tegneserier som både ble klassikere og smått legendariske. Überpress tok en prat med Ørjan.

Tapas

Jeg heter Ørjan og har jobbet med forskjellige former for illustrasjon i snart ti år. I starten var det for et youtube-nettverk, men jeg har gått over til å jobbe frilans. For det meste har jeg illustrert for nettsider, spill og video, men jeg ønsker å fokusere mer på tegneserier framover. Trollfuglen er den andre tegneserien jeg har fullført og den første som har kommet på trykk!


Når ble du interessert i tegneserier og hva fascinerer deg med dem?

Jeg likte å lese Donald som barn, slik som mange andre. Tegneserier er jo gøye og fargerike. Stripeserier ble neste steg, men jeg har alltid likt lengre historier, så da det da de startet å utgi Manga i Norge, at jeg fikk sterkest inntrykk av tegneserier som fortellingsverktøy. Jeg hadde alltid lest mye Donald-pocket med lengre historier, men overgangen til det litt mer "episke" i Manga passet bedre for meg på den alderen. Siden den gang har jeg lest mye ulikt, og mye mer vestlige grafiske noveller og lengre serier, men kombinasjonen av det litterære og det visuelle gjør tegneserier generelt til et fantastisk medium i mine øyne.


Har du noen anbefalinger til de som vil starte å lage tegneserier og hva slags serier de bør lese?

Les tegneserier i den sjangeren/stilen du ønsker å tegne i, og still deg selv spørsmål hele tiden om det du liker og ikke liker. "Hva var det som fungerte/ikke fungerte for meg?" Det finnes bøker om teknikk og teorier som er gode, og spesielt vil jeg anbefale å sjekke ut bøker om kinematografi og storyboarding. Scenebygging og "kamera"-plassering er nyttig kunnskap. Bortsett fra det, så er det ofte best å bare kaste seg ut i det. Fortell en historie, eller en vits. Bli kjent med din egen fortellerstil.


Anbefalinger kunne fort blitt en lang liste, men Invincible og Scott Pilgrim er to jeg vil anbefale alle å lese.