Tidligere i år ble Victoria Hamre sin debutbok, Miso, kjøpt inn av Kulturrådet og blir snart distribuert til alle landets biblioteker. Det er en stor ære å komme igjennom nåløyet til innkjøpsordningen og til stor glede for alle barn i Norge! Überpress satt seg ned med tegneserieskaperen for å ta en liten prat.

Victoria Hamre

Selvportrett

Hvem er du? Det var da et svært dypt spørsmål så tidlig i intervjuet - jeg er Victoria Hamre, en sliten student som tegner ramenpadder og chilifrosker når jeg ikke jobber med masteroppgaven min i kunsthistorie. Tidligere har jeg studert maleri ved Einar Granum Kunstfagskole, i tillegg til at jeg også har pådratt meg en bachelor i filosofi. Utenom studiene jobber jeg freelance som illustratør og grafisk designer fra hjemmekontoret mitt hvor jeg får hjelp fra kollegaen min Olga, en russisk katt som liker å sove på fanget mitt, stjele smør og flytte tegnesakene mine ned på gulvet.


Flamingo

Studie av Flamingo

Når startet du å illustrere? Jeg har forsåvidt tegnet og illustrert hele livet, men jeg begynte å jobbe med det etter videregående (selv om det gikk svært dårlig i mange år, så det å si at jeg jobbet med det er å ta litt hardt i). Heldigvis har de siste årene vært litt bedre, så nå kan jeg si at jeg jobber med det på ordentlig - Hurra!


Ino Asano

Ino Asano

Har du noen favoritt illustratører fra barndommen din? Ja, jeg er jo et manga-menneske som vokste opp med masse japanske tegneserier, så de ble jo naturligvis favoritt illustratørene/serietegnerne mine. Jeg likte (og liker fremdeles) veldig godt tegningene til Hiromu Arakawa, Eiichiro Oda, Arina Tanemura, og Inio Asano. Utover det så jeg også mye på Studio Ghibli og Disney filmer, samt seriene som gikk på Cartoon Network, så jeg liker jo veldig godt stilen på mye som ble produsert på de plattformene også.


Ghibli


Studio Ghibli

Har de påvirket deg i voksenlivet? Ja, jeg leser jo fortsatt masse tegneserier - selv om jeg nå også leser mye mer europeiske og amerikanske serier i tillegg til de japanske/koreanske. Men måten jeg tegner på er selvfølgelig veldig påvirket av de tingene jeg vokste opp med, og selv om jeg ikke vil påstå at jeg har en veldig tydelig ‘manga’ stil så sniker det seg inn en del elementer fra den sjangeren allikevel. I tillegg til dette tror jeg også at jeg har holdt veldig fast ved alle de sterke og klare fargene som man ser i Studio Ghibli filmer, Disney filmer og tv-serier laget for barn, i tillegg til at jeg jo også tegner mye som passer godt for et yngre publikum.


Ramenpadder


De første paddene

Når startet du å tegne ramenpadder? Den første ramenpadden kom til verden i 2017 og ble raskt fulgt opp av kaffepadder, tegnepadder, plantepadder og såpepadder i årene som fulgte. I 2018 laget jeg en liten serie med ramenpadde illustrasjoner som førte til at jeg og Are bestemte oss for at vi burde lage en hel bok om dem, hvilket ble starten på Miso.

Miso


den ramenløse ramenpadden

Hvorfor startet du på historien om Miso og gikk det i den retningen du planla fra starten? Jeg startet på historien i 2018 og bestemte meg ganske tidlig for hva boken skulle handle om før jeg begynte å skrive og skisse opp sidene. Den vanskeligste biten var nok selve skrivingen, ettersom jeg ikke har skrevet lengre serier før, men det var god trening og ble morsommere etter hvert som jeg kom litt i gang. Utover det gikk prosessen greit for seg, med litt endringer her og der både i historien og tegningene, men det var heldigvis ingen store kriser som veltet om på hele prosjektet langt uti prosessen. Nå som boken er ferdig er jeg veldig fornøyd med hvordan den endte opp, i tillegg til at jeg er glad for at jeg ble ferdig med den innenfor tidsrammen vi hadde sett for oss.


Burgerkrabber


Sprelske krabbater

Hvilke dyr var gøyest å tegne? Sushiselene og chilifroskene var morsomt å tegne, noe som sikkert kom av at de hadde litt mer ‘menneskelige’ proporsjoner som gjorde det lettere å få til ansiktsuttrykk osv, men det var gøyalt å tegne de andre karakterene også. Nå i ettertid synes jeg det er morsomst å tegne burgerkrabber, ettersom man jo kan putte mye morsomt i burgerne deres - så mange av tegningene jeg har laget i Miso bøkene folk har kjøpt har vært av ulike burgerkrabber.


Fiskegrateng


Framtidige prosjekter

Har du planer om en oppfølger? Ja, kanskje det - men jeg må nok bli ferdig med masteren min først, slik at den ikke blir full av ramenpadder og tegneserien blir full av vegetal ontologi. Det kan jo fort bli veldig rart og rotete. Men ja, jeg har tenkt til å kanskje lage en oppfølger som følger en annen karakter, men som foregår i samme univers - det er jo så morsomt å tegne matdyr, så jeg regner med at jeg ikke vil klare å holde meg unna temaet i lengden.

Ramensuppe